Aanmoediging voor onderzoek naar duurzame landbouw.

28.10.2017
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2017

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2017.

Belgische onderzoekers winnen de Phytofar Instituut Prijzen voor Duurzame landbouw met een innovatie­platform voor computermodellen in de tuinbouw, een webapplicatie voor gewasbescherming en een optimale valorisatie van reststromen naar compostering.

Het Phytofar Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van een Duurzame Landbouw in België reikte op 28 november 2017 twee prijzen uit aan onderzoeksteams voor hun innoverend werk en een prijs die een doctoraatswerk bekroont. De winnaars van de wetenschappelijke en de professionele prijs krijgen elk een cheque ter waarde van € 7.500. De prijs voor het doctoraatswerk bedraagt € 1.500. Dit jaar stuurden 14 teams een project in waarbij ze op zoek gingen naar oplossingen om de Belgische landbouw zo duurzaam mogelijk te maken. De jury van het Phytofar Instituut selecteerde de winnaars op basis van hun kwaliteit, originaliteit en hun bijdrage aan een duurzame landbouw.

De wetenschappelijke prijs wordt dit jaar toegekend aan het project “CADcracker: computer-ondersteund ontwerp en engineering van duurzame technieken in de tuinbouwsector”.

de-wetenschappelijke-prijs-wordt-dit-jaar-toegekend-aan-het-project-cadcracker-computer-ondersteund-ontwerp-en-engineering-van-duurzame-technieken-in-de-tuinbouwsector

Ingediend door Pieter Verboven en Bart Nicolaï – KULeuven, MeBioS.

CADcracker is een innovatie­platform waar computer­modellen specifiek ontwikkeld worden voor de tuinbouw door ook biologische karakteristieken in rekening te brengen. Het platform wil oplossingen aanbieden aan de agrofoodsector om de kwaliteit van producten tijdens de bewaring en het uitstalleven te verbeteren. Het CADcracker-platform is uniek in Vlaanderen en de wereld en resulteerde al in verschillende nieuwe technieken: een bewaar­technologie op basis van de veranderende ademhalingsrespons van fruit tijdens bewaring, een computer­gebaseerde methode om na te gaan hoe fruit en groenten efficiënt gekoeld, bewaard en getransporteerd kunnen worden, … De ontwikkelingen zorgen voor een betere sortering van fruit en groenten, zonder ze te beschadigen en voor geoptimaliseerde behandelingen, met een zo laag mogelijke milieu-impact.

De professionele prijs wordt toegekend aan het project “Inagro’s applicatie voor Gewasbescherming”.

de-professionele-prijs-wordt-toegekend-aan-het-project-inagros-applicatie-voor-gewasbescherming

Ingediend door Ellen Pauwelyn en Leen Vandewalle - Inagro.

Uitgebreide en actuele informatie over ziekten, plagen en onkruiden enerzijds en over de gebruiksrichtlijnen van gewasbeschermings­middelen anderzijds, moeten te allen tijde en overal raadpleegbaar zijn. Daarom lanceerde Inagro in 2016 de “gewasbeschermings­applicatie”, de digitale opvolger van het boekje ‘Vijanden van gewassen’. Na 47 uitgaven voldeed het boekje niet meer aan de behoeften. De overstap naar een digitale versie van het boekje biedt voordelen, zowel naar de actualiteit als de toegankelijkheid van de informatie. Bovendien laat het gebruik van een webapplicatie toe om in de toekomst steeds nieuwe informatie en functionaliteiten toe te voegen, aangepast aan de wensen vanuit de praktijk. Op vandaag vonden reeds 1.300 telers hun weg naar de applicatie van Inagro.

De doctoraatsprijs wordt toegekend aan het project “Optimale valorisatie van organisch- biologische reststromen uit de primaire sector met focus op compostering”.

de-doctoraatsprijs-wordt-toegekend-aan-het-project-optimale-valorisatie-van-organisch-biologische-reststromen-uit-de-primaire-sector-met-focus-op-compostering

Dit project werd ingediend door Jarinda Viaene – UGent en promotoren Prof. Dr. ir. Stefaan De Neve – UGent, Dr. ir. Bert Reubens – ILVO, Dr. ir. Bart Vandecasteele – ILVO.

In het kader van het GeNeSys-project onderzocht ILVO innovatieve valorisaties van reststromen uit de landbouw, zoals oogstresten van groenten, stalmest en het maaisel van natuurbeheer, via composteren op landbouwschaal. In dit doctoraats­onderzoek werd eerst, via enquêtes en interviews, onderzocht wat landbouwers tegenhoudt om te composteren en later focuste het onderzoek zich op oplossingen voor deze knelpunten. Zo werd meer technisch inzicht verworven in de processen, milieu-impact en landbouwkundige waarde van boerderij­composteren en werden socio-economische hulpmiddelen aangereikt voor landbouwers, beleidsmakers en andere stakeholders, om uiteindelijk duurzame boerderij­compostering en toepassing van kwalitatieve compost in de Vlaamse landbouw te stimuleren.

Prijsuitreiking Phytofar Instituut 2017.

prijsuitreiking-phytofar-instituut-2017
Terug
wat-is-het-phytofar-instituut

Wat is het Phytofar Instituut.

Het Phytofar Instituut wordt geleid door een onafhankelijke Wetenschappelijke Raad en streeft naar een duurzame landbouw. Tweejaarlijks worden er prijzen uitgereikt.
winnaars

De Phytofar Instituut winnaars.

Het erelijstje van de Phytofar Instituut Prijzen.
10de-editie-van-de-phytofar-instituut-prijzen-aanmoediging-voor-het-onderzoek-naar-een-duurzame-landbouw

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2019.

Tijdens de 10de editie van de Phytofar Instituut Prijzen gingen we weer op zoek naar Belgische onderzoekers en professionelen die inzetten op duurzame landbouw.
info-voor-deelnemers

Info voor deelnemers.

De volgende Prijsuitreiking van het Phytofar Instituut vindt plaats in 2021. Een aantal richtlijnen vind je alvast hier.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2015

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2015.

Voor de 8ste keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2013

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2013.

Voor de 7e keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2011

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2011.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2011.
de-winnaars-van-de-phytofar-instituut-prijs-2005-en-2009

De winnaars van de Phytofar Instituut Prijs 2005 & 2009.

Tijdens de acht vorige edities van de Prijsuitreiking, hebben we al 17 prijzen uitgedeeld. Maar wat is er ondertussen geworden van al die interessante projecten? Wij waren nieuwsgierig en gingen op bezoek bij de winnaars van de Wetenschappelijke Prijs 2005 en 2009.
Wie houdt nu niet van cookies