Aanmoediging voor onderzoek naar duurzame landbouw.

08.11.2011
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2011

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2011.

De Wetenschappelijke Raad van het Phytofar Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van een Duurzame Landbouw reikte voor de zesde keer een prijs uit van € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw. De Prijsuitreiking vierde zijn 10-jarig bestaan.

De voorzitter van het Phytofar Instituut, Prof. Arsène Burny, haalde in zijn speech de uitdagingen waar landbouw en maatschappij voorstaan aan. 
De voorzitter van Phytofar, Bernard Pecquereau, lichtte in zijn welkomstwoord de vitale rol van gewasbeschermingsmiddelen in een duurzame landbouw op mondiaal vlak toe en gaf aan hoe Phytofar in België een essentiële bijdrage levert aan een duurzame toekomst voor onze landbouw.

Er werden 14 dossiers ingediend (6 wetenschappelijke en 8 professionele).

De wetenschappelijke prijs is toegekend aan het project “Nevenwerking van gewasbeschermingsmiddelen op bijen: identificatie en evaluatie van de impact van subletale effecten” onder leiding van Dr. ir. Tim Beliën en Dr. Bruno Gobin van Proefcentrum Fruitteelt vzw en in samenwerking met Prof. Lutgarde Arckens, Prof. Roger Huybrechts en Prof. Johan Billen van het Departement Biologie van de K.U.Leuven. Bijen zijn essentieel voor een goede productie in diverse landbouwgewassen en in de fruitteelt. De laatste jaren bereiken ons echter steeds vaker onrustwekkende berichten over bijensterftes en de algemene achteruitgang van ons bijenbestand. In dit project werden bijen op een gecontroleerde manier blootgesteld aan zeer lage dosissen van gewasbeschermingsmiddelen, waarna hun gedrag en mogelijke gedragsveranderingen nauwgezet geobserveerd werden. De aangewende methodologie is pionierswerk waarbij voor het eerst moleculaire technieken gecombineerd worden met gedragsexperimenten. Hoewel subletale effecten éénduidig konden worden geïdentificeerd en gemeten kort na blootstelling, vonden de onderzoekers geen negatieve effecten op de bijenkolonies op lange termijn. De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen volgens de goede landbouwpraktijken levert dus geen gevaar op voor de overleving van bijenkolonies. Goede afspraken tussen imkers en telers zijn belangrijk voor een goede bestuiving en honingproductie.

De professionele prijs wordt dit jaar toegekend aan het project “Beloftevol Boeren – Terr’ Avenir Wallonie”. Een groep Vlaamse en Waalse landbouwers met duurzame landbouw als gezamenlijk streefdoel hebben onder leiding van Melanie Vanstaen (Inagro) en Céline Detremmerie (CRA-W) een milieumanagementsysteem uitgebouwd om de milieu-impact van hun bedrijven te beperken. Er wordt een uitgestippeld traject doorlopen met als doel het bekomen van een ISO-certificaat ISO14001. Het gemeenschappelijk milieubeleid bevat vier pijlers: werken aan duurzame ontwikkeling, promoten van de landbouw, optimaliseren van de bedrijfsvoering en zorgen dat een gezond leefmilieu beschikbaar blijft voor de toekomstige generaties. Het originele van dit initiatief ligt in het collectieve aspect om onderling kennis en ervaring uit te wisselen en dat over de taalgrens heen, waarbij vertrokken wordt vanuit de landbouwpraktijk en er medewerking is van collega’s en specialisten. Op deze manier is er een continue verbetering van de prestaties, zowel op bedrijfsniveau als op vlak van het milieu. 

Beide prijzen werden tijdens een academische zitting overhandigd door Minister Sabine Laruelle in het Academiënpaleis in Brussel.

De gastspreker van de avond was Tim Benton, professor populatie ecologie aan de Universiteit van Leeds en UK Champion for Global Food Security. Hij bestudeert het verband tussen voedselproductie en leefmilieu en is reeds jaren betrokken bij internationale duurzame landbouwprojecten.

Wij maakten 2 filmpjes van de Phytofar Instituut Prijzen 2011.

Het eerste werd gemaakt tijdens een academische zitting waar Minister Sabine Laruelle de 2 prijzen uitreikte, in het tweede filmpje gaan we op bezoek bij de winnaars en laten ze ons hun project in de praktijk zien.

Terug
wat-is-het-phytofar-instituut

Wat is het Phytofar Instituut.

Het Phytofar Instituut wordt geleid door een onafhankelijke Wetenschappelijke Raad en streeft naar een duurzame landbouw. Tweejaarlijks worden er prijzen uitgereikt.
winnaars

De Phytofar Instituut winnaars.

Het erelijstje van de Phytofar Instituut Prijzen.
10de-editie-van-de-phytofar-instituut-prijzen-aanmoediging-voor-het-onderzoek-naar-een-duurzame-landbouw

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2019.

Tijdens de 10de editie van de Phytofar Instituut Prijzen gingen we weer op zoek naar Belgische onderzoekers en professionelen die inzetten op duurzame landbouw.
info-voor-deelnemers

Info voor deelnemers.

De volgende Prijsuitreiking van het Phytofar Instituut vindt plaats in 2021. Een aantal richtlijnen vind je alvast hier.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2017

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2017.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2017.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2015

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2015.

Voor de 8ste keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2013

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2013.

Voor de 7e keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
de-winnaars-van-de-phytofar-instituut-prijs-2005-en-2009

De winnaars van de Phytofar Instituut Prijs 2005 & 2009.

Tijdens de acht vorige edities van de Prijsuitreiking, hebben we al 17 prijzen uitgedeeld. Maar wat is er ondertussen geworden van al die interessante projecten? Wij waren nieuwsgierig en gingen op bezoek bij de winnaars van de Wetenschappelijke Prijs 2005 en 2009.
Wie houdt nu niet van cookies